Kontaktlinser


Funderar du på att börja använda kontaktlinser? Känna friheten utav att slippa immiga glasögon eller kunna sporta utan att känna att glasögonen är i vägen. Då har du kommit rätt! 
Nästan alla kan bära kontaktlinser men att få rätt kontaktlinser är inte alltid så lätt.
Vi har olika känslighet mot olika plastmaterial och olika behov av att linserna ska släppa igenom syre till ögat. Det gäller att få rätt passform på linsen genom att hitta rätt baskurva och diameter i förhållande till ögats utformning. Detta görs allra bäst genom att mäta ögats topografi med avancerade instrument.
Om du har väldigt torra ögon, väldigt flata eller kupiga hornhinnor så kan du behöva stabila eller speciallinser.
Vi på Borgholms Optik har både utbildning, utrustning och tillgång till alla kontaktlinser på marknaden för att göra dig som kund mest nöjd!

Mjuka kontaktlinser

Är en av de vanligare typerna av kontaktlinser som finns i olika material med olika egenskaper med varierande vätskeinnehåll och släpper igenom olika mängd syre. Dessa finns för korttidsbruk, månadsbruk, mot både astigmatism och åldersynthet. Vilken av dessa som passar dig bäst hjälper vår legitimerade optiker dig med. 

Endagarslinser

Bra för dig som jobbar i smutsiga eller dammiga miljöer eller helt enkelt bara vill ha nya fräscha kontaktlinser varje dag vilket minskar risken för irritation och infektion då det inte hinner bildas beläggningar. Detta gör även dagslinser till ett bra alternativ för allergiker. 

2-Veckors/månadslinser

Mjuka kontaktlinser som är den vanligaste typen av kontaktlins, behöver dock bytas ut efter 30dagar eftersom materialet åldras, vilket även gäller om man inte använder kontaktlinserna varje dag. 
Linserna sätts i på morgonen och tas ut på kvällen. Det är även viktigt att rengöra kontaktlinserna med linsvätska eftersom kroppen utsöndrat kalcium, proteiner och lipider som bildar en beläggning på linserna. Beläggningarnaökar risken för irritation, allergi och infektion. För att ge den bästa livslängden och komforten åt kontaktlinsena är det viktigt att rengöra dem varje dag.

Progressiva kontaktlinser

För dig som har börjat bli eller är åldersynt. Dessa linser är oftast uppbyggda så att man har närstyrkan i centrum framför pupillen och avståndstyrkorna i pupillens perferi. Det är därför en balansgång med att få en tillfredsställande syn på både långt och nära håll. 

Speciallinser

Lämpligare för individer med mer avancerade synfel, torra ögon eller mer extrema parametrar på hornhinnans utformning. Finns både i mjuka samt hårda varianter. Dessa skräddarsys efter hornhinnans utformning till skillnad från de massproducerade vanligare kontaktlinserna.